Get Adobe Flash player

E-Novice

Kraj:
Email:


PETEK    27.6.    22.00    SRKI in gospodin Bajovic    Srdjan Jovanović, Pedja Bajović



Duo iz juga

Veterana Lenta sta se morala podrediti navodilom glavnega producenta Slavka Škvorca, ki zahteva, da ob vsakem novem nastopu nastopijo z novim materialom. Nobenega ponavljanja. Za komika, ki je redni gost to pomeni vsako leto nova runda in za Srkija, ki je preokupiran z očetovskimi nalogami, je to pomenilo popolnoma novo točko. Torej smo imeli priložnost premierno spremljati nove fore krepkega suhca, ki nam je že domač tako, da ga imamo za svojega.

To sem preverila v zadnji vrsti. Punci sta rekli, da ne bosta nič rekli, dokler ne vidita, da pa pričakujeta Jugo nostalgijo in njihov humor, ki izhaja iz neke sproščenosti, ki je mi nimamo. Približno moja generacija sta dejali še, da je prav ta sproščenost nekaj kar smo nekoč imeli, ko smo bili skupaj, potem pa smo se tudi od tega osamosvojili. Rekli sta: » Pogrešamo jih.« Mislim, da vem o čem sta govorili. O bratih in sestrah, ki smo jih nekoč imeli. Z jezikom sta rekli, ne bosta imeli težav, saj sta še naše gore lista. Pa sem šla do mlajših, v predzadnjo vrsto. Par, ki ni bil na zmenku, čeprav sem nekaj 'gnjavila' da ne verjamem, pa to sploh ni bila moja stvar, sta rekla, da sta se za ogled nastopa odločila, ker se jima je ta večer na Lentu to zdelo kot najbolj zanimivo. Ona ni pričakovala jezikovnih težav, saj ima družino, ki govori jezik, on je rekel, da bo ulovil, ker bo, a da ne pričakuje, da ne bi razumel. Jaz sem pogruntala zakaj sta skupaj, a ne na zmenku. Da bo ona prevedla, kar ne bo razumel. Tako, zagata rešena. Kot komentar naj Srkiju in Pedji sporočim, da sta morebiti res veterana, a publika ni vedno sestavljena iz tistih, ki so redni gostje njunih standupanj.

Čeprav sem morala posoditi kovanec, da bi ga vrgla in ugotovila, kdo bo nastopal prvi in, čeprav je kovanec reke, da naj bo to Srki, je Pedja vrgel na oder Jokerja in se zagrebel, da bo prvi. Srki je galantno prepustil oder in Pedja se je zagnal.

Že od samega začetka je šel na polno. Njegov gib je bil tako doživet, da smo potrebovali 3 sekunde in že smo bili v njegovi pripovedih in slikah. Nobena tema ni bila varna. Od bontona do Brad Pitta, o staranju, o Slovencih in našem športnem navdušenju, o prvem Jugo porniču, spuščanju plinov - nič ni bilo varno pred njegovo slikovito analizo. Pedja je tako dolgo na sceni in bo še, ker ga odlikuje izjemna sposobnost vživljanja, pretkana odrska prezenca in eklektičen dramaturški lok, ki pa deluje. Rekla bi, da je za enega človeka z mikrofonom, kar je bilo dejansko stanje, občinstvu na odru naslikal ulice, stavbe, intimne prostore, snemalne studie, gledališče. Vživela sem se tako, da sem videla kako so bili oblečeni baletniki na predstavi o kateri je pripovedoval.

 

O Srdjanu Jovanoviću – Srkiju ni potrebe razlagati veliko. Ker je pravilo odra novi material, je pripravil novo točko in jo premirano predstavil pri nas veliko prej kot je nameraval. Kljub temu, ni bilo videti, da bi bilo karkoli nedodelano. Teme je deriviral iz vsakdanjega življenja. Trenutno je najboljši vir družina in otroci. Zanimivo je, kako srbi razumejo starševstvo in kako komunicirajo z otroki. Sama sem pogosto delala primerjavo, ker imam sorodnike v Srbiji in sem lahko celo življenje primerjala oba pristopa. Seveda imam o slovenskem starševanju ( ker imam poklicno veliko opravka in dober vpogled v slovenske družina in starševske pristope) veliko slabše mnenje kot o srbskem. A srki je naslikal tipičnega srbskega očeta, ki je zelo angažiran v otrokov razvoj, ga jemlje osebno in kot projekt. Otrok se tam ne jemlje za samoumevne. Spoštuje se jih že od malega, saj srbi razumejo, da bodo tako vzgojili ljudi, ki bodo pričakovali in znali dajati spoštovanje. Pri nas je to, pa če se strinjate ali ne precej drugače. Spet po drugi strani je biti starš v vsaki deželi izziv, kajti vsi otroci imajo fazo Zakaj?. Slikovit prikaz frustracije, ki jo ta faza prinaša staršu je univerzalna. In tisti iz publike, ki imajo otroke, so se še posebej krohotali, ko so prepoznavali situacije iz lastnega življenja. Babičina soseda, ki je sicer Slovenka, a je živela večino svojega življenja v Beogradu rada ponavlja, da ima živali vse rada, ljudi pa previdno izbira. Srki je to peljal še naprej. Ne smem povedati kako. Oglejte si. Nasploh pa je Srkijeva moč v splošnih resnicah o dejanski svobodi posameznika, vpetega v družinske vezi ( in v Srbiji to pomeni nekaj kolen), družbo, Balkan, korupcijo, žalostno prihodnost, ki nas vse čaka, ko/če se bomo upokojili, nesvobodo poštenega človeka in absurd objestnosti nepoštene in amoralne smetane. Preproste kalkulacije, ki pokažejo, da dejansko odplačaš en ali dva kvadratna metra stanovanja na leto so tako bizarne, da Srkiju ni potrebno nič več, kot da jih identificira in pove na glas, da bi sprožil salve smeha. Sama sem se režala kot k…, a ko sem šla domov, mi nekako ni bilo več smešno. Boleče so te resnice o tem v kakšni godlji smo v naši deželici in svetu v katerem živimo. Kako malo svobode dejansko imamo in kako nemočni smo v bistvu pred objestnostjo, aroganco, da ne rečem zlom, ki nas obdaja. Da sem lahko zaspala, sem si morala reči, da je smeh pol zdravja in kot sta rekla fanta, dokler se smejiš, zlo ne misliš.

Občinstvo je po nastopu bilo navdušeno. Sara in Bojan iz prve vrste sta komentirala: » Bilo je zelo dobro. Pošteno sva se nasmejala. Nisva pa pričakovala nič manj. Prideva vsak večer in to zelo rada.

Pubeca ( imenujmo ju tako, e se že počutita tako naša) sta po nastopu hitela pripovedovati o občinstvu. Najbrž res nista govorila kar tja v en dan, sem pomislila, ko sta pritekla do mene kot mala pubeca in začela govoriti o tem, da to je vrhunska publika, da se ji pozna, da imamo dolgo tradicijo, da sta na odru čutila, da ju podpiramo on, da imata občutek, da ne moreta narediti nič narobe, da je to osvobajajoče za umetnika na odru.

Ja, na kakšna občinstva sta pa navajena za božjo voljo? In sta hitela pojasnjevati. Videti je, da se komiki kar veliko pogovarjajo o tem kakšno je občinstvo kje. Težko rečem kdo je kaj rekel, a zanimive stavke povzemam tukaj: » Domač stand up je marsikje še svež in občinstvo je zadržano in distancirano. Takrat je težko, veliko energije gre. Po drugi strani pa je kolega imel negativno izkušnjo s preizobraženo publiko v Londonu, ko se je nekdo odločil dreti se nekaj takega kot: ' zanič si, pojdi dol', čeprav je bila točka pri ostalih zelo dobro sprejeta. Nenehno ga je moral odbijati, kot se temu reče in spet je šlo veliko energije, da je gasil ognje in se vračal nazaj na pripravljeni material. «

Nekako smo pristali tam in mislim, da je Srki povedal, da mu je Rade Šerbedžija povedal, da v tujini producenti zahtevajo, da so vse ponovitve identične premieri. Da ti odbijejo od honorarja, če se vsako občinstvo ne zasmeji na vsako šalo, kot so se na premieri in, da na vsak nastop poleg tebe pridejo še trije, ki so naštudirali tvoj nastop in te lahko kadarkoli zamenjajo, in stojijo tam in čakajo. Vsi smo se strinjali, da to ubija spontanost in svobodo in upamo, da pri nas ne bo nikoli tako.

Hvala torej Srkiju, da je prišel iz Beograda in Pedju, da si je po Berlinu vzel čas za nas, da sta nas nasmejala in nam dala misliti. Srkija sicer lahko še vidite v nedeljo na Yugo mix-u. Pedji pa sporočam, da komaj čakam, da bo spet kdo odpovedal.

Tanja Volf